Opitaan oppilailta

Yksi haaste tässä kehittäjäopettajuudessa on se, miten asettua niiden opettajien asemaan, joille teknologia ei ole tuttua tai sen käyttäminen opetuksen osana ei tule luontaisesti. Miten uskotella opettajille, että teknologian hyödyntämisestä on todella apua, jos koulutustilanteessa Office365 ei toimi?

Otetaan oppilaat mukaan ja annetaan heidän näyttää, miten teknologiaa voi hyödyntää osana opiskelua. Bett-messuilla käydessäni osallistuin Ilona ITn järjestämään luentotilaisuuteen, jossa ryhmä oppilaita kertoi oppilasagenttitoiminnasta.

http://www.ilonait.fi/web/oppilasagentti-toiminta/ 

Toimintaidea on mielestäni hieno ja toimiva ja oppilaat olivat todella innoissaan siitä, mitä tekevät. Mutta voiko tätä toteuttaa pienemmässä mittakaavassa?

Meillä oli eilen jokavuotinen Fista Fun Day, jossa 6.luokkalaiset suunnittelevat ja toteuttavat toimintapisteitä kaikille muille alakoulun oppilaille. 1.-5.luokan oppilaat kiertävät päivän ryhmissä pisteestä toiseen, joissa pääideana on toimia ryhmänä ja mahdollisesti saada uusia ystäviä eri luokka-asteilta. Opettajat toimivat pisteiden kiertävinä valvojina ja lapset kulkevat pisteeltä toiselle omina ryhminään. Tänä vuonna pohdimme kutosluokkalaisten kanssa miten saada robotiikkaa mukaan toimintapisteille. Hyvin pian kokosimme yhdessä idean siitä, miten robotit saadaan mukaan. Ohessa on linkki videoon, jossa toteutus näkyy.

https://opetus365-my.sharepoint.com/personal/miika_lehtovaara_opetus_tampere_fi/_layouts/15/guestaccess.aspx?guestaccesstoken=ocLc4rHbrAw8GuXdHJekEBw%2bbCtTDT%2fZXwEdQvdXvRc%3d&docid=2_1d32f0e0bbdd443968a46ecfb7fa730bd

Robottipiste herätti ihmetystä ja ihastusta erityisesti opettajien keskuudessa. Pisteen vetäjät asiantuntevasti selittivät opettajille, miten robotti on ohjelmoitu. Olen melko varma, että tuleviin opettajille suunnattuihin ohjelmointikoulutuksiin tulee kiinnostuneita opettajia, joilla kiinnostus ohjelmointiin heräsi juuri eilisen esimerkin myötä.

Kuka ohjelmoi robotin? En minä ainakaan. Toin idean esiin joka perjantaisessa ohjelmointikerhossa, jota kaksi 7.luokkalaista oppilasta vetävät. Seuraavalla kerralla toimiva ohjelma oli valmiina. Ja se toimi hienosti! Opin siinä sivussa itsekin taas uutta robottien ohjelmoinnista.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *