Uutta opsia kohti –osallisuus ja toimintakulttuuri

Tällä viikolla tapetilla ovat olleet tällä kehittäjäopella käsitteet osallisuus ja toimintakulttuuri. Molemmat isoja juttuja uudessa opsissa. Koulussamme tehtiin muutaman vuoden tauon jälkeen taas kysely johtajuudesta, tarkoituksena tietysti selvittää kuinka johtajuus koulussamme näyttäytyy ja kuinka sitä voitaisiin edelleen kehittää. Tähän kyselyyn liittyi myös kysymyksiä liittyen uuteen opsiin. Kyselyä laadittaessa nousi tarve avata kyselyyn vastaavalle henkilökunnalle eli ohjaajille ja opettajille käsitteet osallisuus ja toimintakulttuuri. Tämän sain minä tehtäväkseni.

Erityisesti ohjaajien kanssa saimme käsitteiden avaamisen jälkeen aiheesta aikaiseksi mukavaa keskustelua. Moni ohjaajista oli huolissaan siitä, että nyt kun oppilaatkin pääsevät osalliseksi kaikkeen mahdolliseen koulun toimintaan niin koska hekin pääsisivät… Ohjaajien työssä ja osallisuudessa lieneekin paljon kirjavuutta johtuen monista eri seikoista. Tärkeää on kuitenkin nyt viimeistään kehittää toimintakulttuuriamme siihen suuntaan, että kaikki koulun aikuiset ja lapset saavat kokea osallisuutta!

Keskustelua herätti myös se, että opsin mukaan erityisesti oppilaille pitäisi antaa paljon mahdollisuuksia osallistua. Pienistä asioista täytyy ainakin näin erityisluokanopettajana aloittaa. Totuus on kuitenkin se, että opettajan johdolla asiat sujuvat helpommin ja turvallisemmin, pysyvä struktuuri on monelle niin tärkeä! Kollegani keräsi bonukseksi tekemääni powerpointtiin esimerkkejä monista hyvistä osallisuuden mahdollisuuksista – pieniä ja helppoja, erityisoppilaillekin mahdollisia, osallisuuden tapoja. Helpottavaa on huomata, että monet niistä jo löytyvätkin arjesta, eivätkä siis ole mitään ylivoimaisia toteuttaa…

Toimintakulttuuri on koulun tapa toimia sisältäen siis kaikki käytänteet ja tavat, jolla koulua pyöritetään arjessa. Toimintakulttuuri on asia, jota uuden opsin tullessa kannattaa erityisesti kehittää. Varmistaa esimerkiksi, että henkilökunnan vahvuudet pääsevät käyttöön ja miettiä tuttujakin asioita uuteen uskoon. Mitä voisimme tehdä toisin, paremmin? Mitä voisimme jo jättää taaksemme, jotta voisimme uusiutua? Yhteistyö lienee keskeistä, uuden opsin äärellä olemme jo niin isojen asioiden kanssa tekemisissä, että ei niiden kanssa kannata yksin lähteä taivaltamaan. Yhdessä haaste on mukava ottaa vastaan, ongelmapaikoissa kaverin tuki ja asioiden jakaminen auttaa ja hyvistäkin jutuista on mukavampi iloita yhdessä!

Linkki powerpointtiin  http://urly.fi/BuU

Rohkeasti kohta uutta?!